februarie 27, 2024

Obiectiv Jurnalul de Tulcea – Citeste ce vrei sa afli

Informații despre România. Selectați subiectele despre care doriți să aflați mai multe

SpaceX lansează amplificatorul de primă etapă Falcon 9 pentru cel de-al 19-lea zbor record – Zbor spațial acum

SpaceX lansează amplificatorul de primă etapă Falcon 9 pentru cel de-al 19-lea zbor record – Zbor spațial acum
O rachetă SpaceX Falcon 9 a fost lansată pentru a 19-a oară, trimițând 23 de sateliți Starlink pe orbita joasă a Pământului. Foto: Pete Carstens

Actualizat la 1:06 a.m. EST: Lansarea unei rachete SpaceX Falcon 9 a fost confirmată. Racheta B1058 a aterizat la bordul dronei la câteva minute după lansare.

SpaceX a trimis un amplificator de primă etapă Falcon 9 la cea de-a 19-a lansare record, imediat după miezul nopții, în timp ce continuă să-și extindă constelația de sateliți Starlink. Decolarea a avut loc de pe pad 40 de la Cape Canaveral la 12:33 a.m. EDT (0533 UTC).

Prima etapă B1058 a fost deja liderul flotei cu 18 misiuni anterioare și consolidează această poziție cu misiunea Starlink 6-32, care va livra 23 de sateliți pe orbită. Booster-ul a zburat pentru prima dată în mai 2020 transportând astronauți pentru prima dată în misiunea Demo-2 Crew Dragon. Încă poartă logo-ul „vierme” decolorat al NASA de la acea misiune.

Sigla „vierme” NASA pe B1058, văzută în timpul operațiunilor de recuperare după al patrulea zbor din decembrie 2020. Imagine: Michael Cain/Spaceflight Now.

Ora de decolare a fost întârziată cu puțin peste o oră de la deschiderea ferestrei la 11 PM EDT (0400 UTC), deoarece racheta nu a fost ridicată în poziție verticală la rampa de lansare până la aproximativ 7:35 PM EDT (0035 UTC) . SpaceX a avut oportunități de lansare de rezervă disponibile începând cu ora 3 a.m. EDT (0800 UTC) sâmbătă dimineața.

Există o șansă de 60-70% pentru o vreme acceptabilă de lansare, cu condiții mai bune atunci când fereastra este deschisă, a declarat joi Escadrila 45 Meteo de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral. Preocupările principale au fost încălcările stratului gros de nori și a bazelor norilor cumulus.

Prima etapă a rachetei Falcon 9 a aterizat pe drona „doar citiți instrucțiunile” la aproximativ opt minute și jumătate de zbor. Arderea celei de-a doua etape a rachetei va pune pe orbită 23 de sateliți Starlink de a doua generație, desfășurarea având loc la aproximativ o oră și cinci minute după lansare.

READ  Vedeți modelele NASA Mars Rover și Ingenuity Helicopter într-un tur din SUA

SpaceX a dezvăluit săptămâna aceasta că serviciul său de internet Starlink are acum 2,3 milioane de utilizatori în 70 de țări. Din 2019, a lansat 5.604 sateliți Conform statisticilor A fost compilat de Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, care menține o bază de date a zborurilor spațiale. Până la 20 decembrie, există încă 5.226 de sateliți pe orbită, iar 5.191 de sateliți par să funcționeze normal.