aprilie 21, 2024

Obiectiv Jurnalul de Tulcea – Citeste ce vrei sa afli

Informații despre România. Selectați subiectele despre care doriți să aflați mai multe

Cum a schimbat podul ruginit viața oamenilor din Glasgow?

Cum a schimbat podul ruginit viața oamenilor din Glasgow?
  • Scris de Katie Scott
  • BBC Glasgow și corespondent West

A trecut un an de când un pod aparent „ruginit” a fost ridicat peste aglomerata autostradă M8 din Glasgow.

După decenii de împărțire a drumului orașului, această structură atrăgătoare a reușit în sfârșit să reconectați comunitățile din nord cu centrul orașului.

Plimbătorii și bicicliștii locali nu se mai confruntă cu călătorii lungi și spun că Sighthill Bridge le-a „transformat” naveta către serviciu și universitate.

Ei au declarat pentru BBC Scotland News că se simt mai în siguranță și mai mândri de zonă.

Ramzi Sartawi, un local în vârstă de 35 de ani, a spus că podul a devenit deja un reper în oraș.

„Toată lumea știe unde este podul ruginit”, a spus el. „Nu îmi amintesc numele oficial real, dar Rust Bridge este numele lui.”

Comentează poza,

Ramzi Sartawi a locuit în Sighthill de câțiva ani

Sartawi a spus că acest lucru a făcut viața mult mai ușoară pentru locuitorii locali.

„Când nu era aici, trebuia să mergi aproape până la capătul de vest și apoi înapoi sau în jos spre Royal. [Infirmary] „O distanță bună în cealaltă direcție”, a adăugat el.

„Deci este mai convenabil dacă locuiești în Springburn sau Sighthill.”

Spre deosebire de alte poduri de beton peste autostradă, Podul Sighthill este realizat din oțel Cor-Ten, un material de lungă durată care necesită puțină întreținere.

Podul cântărește aproximativ 1.000 de tone și are o lungime de 74 de metri (80 de yarzi) și are zone de relaxare și amenajare a teritoriului, inclusiv mii de plante noi.

Cu o pantă sudică lungă pentru vehiculele cu roți, este conceput pentru a încuraja călătoriile mai active în zonă.

„A fost un pod mic aici înainte, dar era foarte vechi și nu bine iluminat și avea o intrare proastă – nu l-ai folosi cu adevărat noaptea”, a spus Sartawi.

„Înainte era doar iarbă și noroi, dar acum vezi oameni aici tot timpul stând, citind sau petrecând, doar pentru că este un loc frumos când vremea este bună”, a adăugat el.

Comentează poza,

Simon Taylor a spus că proiectul a îmbunătățit aspectul zonei

Podul face parte din regenerarea Sighthill de 250 de milioane de lire sterline, cel mai mare proiect britanic de acest gen în afara Londrei, potrivit Consiliului municipal din Glasgow.

Planurile pentru zonă includ, de asemenea, aproape 1.000 de case noi și amenajări peisagistice.

Simon Taylor, care locuiește în Spurs Wharf, din apropiere, a declarat că accidentul i-a transformat naveta de lângă autostradă într-o „plimbare în țară”.

El a spus: „Înainte era un pod mic și nu era frumos, iar tot amenajarea a fost restaurată, așa că plimbarea în interiorul orașului a devenit mult mai frumoasă”. „Este conectat la orice și arată mai bine.

„Au fost și clădiri turn și trebuie să fie mai bune decât clădirile înalte.

„Se întâmplă lucruri pe coridorul canalului.”

Sighthill a fost odată adăpostul a zece turnuri rezidențiale care adăposteau mii de locuitori.

Construit în anii 1960, consiliul a început să demoleze clădiri înalte ca parte a unui proiect de regenerare în ultimele două decenii.

Lauren Guthrie, care locuiește în Sighthill, a spus că podul a făcut-o să se simtă mai în siguranță întorcându-se acasă de la cursuri.

„Am locuit la nivel local înainte de a mă muta și am schimbat foarte mult zona. Mă simt mai în siguranță”, a spus tânărul de 21 de ani.

Comentează poza,

„Pudul Rusty” a înlocuit podul anterior de la Sighthill

„Dacă mă întorc acasă din oraș, totul este bine luminat și pot traversa podul, pe când înainte vorbeai despre un mare ocol când e complet întuneric și nu este multă lume.

„Nu mă simt în siguranță când merg acasă, sunt mereu oameni în jur.”

Ea a adăugat: „A ajutat foarte mult – mai ales înainte de a fi o zonă defavorizată, dar văd diferența.

„Sper că vor continua să facă investiții pentru că mi-ar plăcea să văd că merge puțin mai departe.”

Emily Dibble, o studentă în vârstă de 20 de ani la Glasgow Caledonian University, a spus că de obicei își parca mașina în Sighthill pentru a merge la cursuri.

Comentează poza,

Emily Dibble a folosit podul pentru a face naveta la cursurile ei în centrul orașului

„Parchez aici gratis și merg la universitate”, a spus ea. „Este mult mai ușor și mai bine decât să plătești parcarea în centru.

„Locuiesc la aproximativ 15 minute distanță și nu am văzut reclamă până de curând când a fost finalizat. A făcut lucrurile mult mai ușoare.”

În decembrie 2022, campusul comunitar Sighthill de 22 de milioane de lire sterline a fost deschis oficial, reunind două școli primare locale și deschiderea unei noi creșe pentru zonă.

A urmat un nou stadion, precum și noi locuințe lângă podul de la Sighthill Circus.

Locuitorii au început să se mute în noile case în octombrie 2023.

Pentru 2024 sunt planificate mai multe locuințe cu regim mixt, pe lângă deschiderea de spații dedicate rezidenților locali.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Local din Glasgow a declarat: „Podul Sighthill a fost o completare excelentă nu numai pentru regenerarea în curs de desfășurare a Sighthill, ci și ca exemplu al modului în care un proiect de infrastructură poate aduce beneficii vieții oamenilor.

„Podul uimitor a reconectat Sighthill cu centrul orașului din apropiere, oferind o nouă rută activă de călătorie spre nordul Glasgowului și este un simbol al transformării acestei zone.”

READ  Ultimul război dintre Rusia și Ucraina: Ce știm în a 186-a zi a invaziei | Ucraina