aprilie 21, 2024

Obiectiv Jurnalul de Tulcea – Citeste ce vrei sa afli

Informații despre România. Selectați subiectele despre care doriți să aflați mai multe

Misiunea Eutelsat marchează prima zi posibilă de lansare triplă Falcon 9 pentru SpaceX – Spaceflight Now

Misiunea Eutelsat marchează prima zi posibilă de lansare triplă Falcon 9 pentru SpaceX – Spaceflight Now
O rachetă Falcon 9 este gata de lansare pentru misiunea Eutelsat 36D la Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spațial Kennedy al NASA pe 30 martie 2024. Imagine: Spaceflight Now

SpaceX își propune să atingă o cadență de lansare ambițioasă sâmbătă seara, cu potențialul de a trei lansări în mai puțin de cinci ore. Primele două rachete Falcon 9 sunt programate să plece de pe Coasta Spațială a Floridei, iar misiunea finală va fi lansată de la baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Prima pe bord este misiunea Eutelsat 36D, care este programată să decoleze din Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spațial Kennedy al NASA la 5:52 PM EDT (2152 UTC). Aceasta este deschiderea ferestrei de lansare, care durează trei ore și 52 de minute.

Spaceflight Now va avea o acoperire live cu aproximativ o oră înainte de lansare.

Boosterul din prima etapă Falcon 9 care sprijină această misiune, care are numărul de coadă B1076 în flota SpaceX, va face a 12-a încercare de lansare. A susținut anterior misiuni precum zborul Dragon 26th (CRS-26) al serviciilor de reaprovizionare comercială către Stația Spațială Internațională, Intelsat IS-40e și Ovzon-3.

La aproximativ 8,5 minute după decolare, B1076 își propune să aterizeze la bordul dronei SpaceX „doar citiți instrucțiunile” în Oceanul Atlantic. Aceasta va fi cea de-a 76-a aterizare la bordul JRTI și cea de-a 289-a aterizare cu propulsie până în prezent.

Satelitul 100% electric Eutelsat 36D este gata de transport în Florida din Toulouse, Franța. Imagine: Airbus

Sarcina utilă pentru această misiune este satelitul Eutelsat 36D, care măsoară 4 x 5 m x 4 m sau dimensiunea unui camion mic, potrivit producătorului satelitului, Airbus. Satelitul de comunicații geostaționar a sosit în Florida luni, 11 martie, la bordul noului avion BelugaXL al Airbus, care se bazează pe platforma A330-200.

Satelitul este al 22-lea satelit geostaționar produs de Airbus Eutelsat. Dispune de 70 de transceiver-uri fizice în bandă Ku și se bazează pe autobuzul de satelit Eurostar Neo al Airbus. Eutelsat a declarat că va înlocui satelitul Eutelsat 36B la o poziție de 36 de grade est.

READ  Experții avertizează că cardul de vaccinare COVID-19 nu trebuie înfășurat

Pe lângă „livrarea a peste 1.100 de canale TV către milioane de case” din regiunile din Africa și Eurasia, satelitul a fost, de asemenea, selectat de Airbus Defence and Space pentru a transporta cea mai recentă sarcină utilă de ultra-înaltă frecvență (UHF) pentru a sprijini comunicațiile transterestre. . „Regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa”, a spus Eutelsat într-un comunicat.

Vedere a satelitului Eutelsat 36D pe orbită la 36 de grade est. Grafic: Eutelsat

După ce a încercat să lanseze misiunea Eutelsat 36D, SpaceX speră să lanseze și două misiuni de satelit Starlink. Primul, Starlink 6-45, este destinat să decoleze la ora 21:02 EDT (0102 UTC) de la Complexul de Lansare Spațială 40 (SLC-40) de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral.

Al treilea zbor al nopții al lui Falcon 9 va fi lansat de la Complexul de lansare spațială 4 Est (SLC-4E) la 19:30 PST (22:30 EDT (0230 UTC). Această misiune era programată inițial să se lanseze joi seara, dar a fost împins înapoi la vineri și apoi la sâmbătă, deoarece un sistem de furtună mare lovește sudul Californiei și zona nu este de așteptat să fie curățată până duminică, așa că sunt probabile alte întârzieri ale acestei misiuni.